Kissan värien määräytyminen

Mä olen yrittänyt vältellä tätä aihetta, mutta kai se on nyt sitten lyhyt oppimäärä opiskeltava genetiikkaa. Pitäs määritellä tulevien pentujen väritykset …

Emo ja sulho ovat molemmat tiikereitä, joten kaikkien pentujen kuvio on tiikeri.

Mutta sitten menee vaikeeksi.

Uros: cremesavu tiikeri (es23)

 • as 23 sinisavu tiikeri (uroksen vanhemmat)
 • g23 sinikilpikonna tiikeri

Naaras: kilpikonnatiikeri (f23)

 • d23 punanainen tiikeri (naaraan vanhemmat)
 • f22 kilpikonnatabby

 

– Hopea (savu) väri on dominoiva. Figaro on geneettisesti todennäköisesti (Ii) ja Elli (ii). Yksikin (I) alleeli aiheuttaa hopea värin.

– Kilpikonnaväri vaatii kaksi X kromosomia. Elli  on kilpikonna ja Figaro voi olla kantaja. Naaraat voivat olla kilpikonnia. Urokset hyvin epätodennäköisesti, mutta mahdollista kissamaailmassa(!)

– Creme ja sininen ovat resistiivisesti periytyviä. Elli voi olla niiden kantaja, joten myös toinen tai molemmat värivaihtoehdot mahdollisia.

 

Päädyin nyt ainakin seuraavaan (EUR) EMS listaan (*):

–  kilpikonna f23

– sinikilpikonna g23

– sinikilpikonnasavu gs23

– sinisavu as 23

– crémesavu es23

– kilpikonnasavu fs23

– sininen a23

– creme e23

 

(*)Easy Mind System (EMS) on kansainvälinen ja FIFe-maissa yhtenäinen järjestelmä kissan rodun ja värin kuvaavan koodin määrittelyyn.

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kissan värien määräytyminen

 1. Paula sanoo:

  Eikö es 23 tarkoita cremehopeatiikeriä eikä cremesavua? Siinä lienee eroa, onko pentujen isä hopeatiikeri vai savu, koska tiikeri on kuviokissa ja savu yksivärinen. Yksivärisillä tosin on aina jokin haamukuvio, joka varsinkin pennuilla näkyy selvästi, joskus vielä aikuisillakin, varsinkin punaisilla. Monet punaiset, geneettisesti yksiväriset, on rekisteröity kuviokissoiksi, koska haamukuviot ovat niin voimakkaat.

  Ellin isä ei ole d 23 vaan d eli yksivärinen punainen, jonka haamukuviona on tiikeri. Elli kantaa myös yksivärisyyttä, koska sen isä on yksivärinen. (Yksi Ellin sisaruksista oli yksivärinen sininen, koska emokin eli Ruska kantaa yksivärisyyttä.) Ellin molemmat vanhemmat kantavat myös diluutiota, ja Ellikin saattaa kantaa sitä. Lisäksi Elli emon puolelta kantaa tabbya, millä ehkä ei ole merkitystä. Joskus tiikerilinjoissa tabby putkahtaa yllättäen esiin, kun kaksi tabbukantajaa kohtaavat.

  Ellin ja Figaron pennuista kaikki naaraat saavat isältään X-kromosomin ja siten automaattisesti punaisen värin joko punaisena tai cremenä (jos saavat diluution emolta). Jos ne sattuvat saamaan punaisen myös emolta, silloin niistä tulee kokopunaisia, joko tiikereitä tai yksivärisinä, mahd. savuina tai hopeina, diluutioina tai täysvärisininä. Hopeaa en siis osaa päätellä, se tekee asian minulle liian monimutkaiseksi. Jos pennut eivät peri punaista emolta, niistä tulee kilpikonnia kuvioilla tai ilman, diluutiolla tai ilman, mahd. hopeaalla/savulla.

  Urospennut voivat periä punaisen emolta, jolloin niistä tulee joko punaisia tai cremejä, niin kuin arvelet, yksivärisiä tai tiikereitä.

  Minusta tuntuu, että vaihtoehdot ovat paljon useammat kuin mainitset. Tosi moninainen ja monimutkainen yhtälö Ellin ja Figaron pentujen värit. Minä en osaa niitä kyllä päätellä.

  Jostain syystä käytät eri värikoodeja tai määrittelet koodit eri tavalla kuin yleensä eurooppalaisilla, ts. yhdistät yksiväriset ja kuviokissat/tiikerit. Numero 23 tarkoittaa tiikerikuviota.
  Esim. kilpikonna EUR f (”yksivärinen”), kilpikonnatiikeri EUR f 23,
  sinikilpikonna EUR g, sinikilpikonnatiikeri EUR g 23 jne.

  Tykkää

 2. Ellimellin sanoo:

  yep, kuten sanoin, opiskelin lyheyn oppimäärän tänä aamuna. Mutta kommentit erittäin tervetulleita 🙂 Korjataan sitten

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s